Kuchnia

Dobre Smaki

JABŁKA ZAPIEKANE W KRUCHYM CIEŚCIE

4 jabłka
( do nadzienia miód lub cynamon lub...:)

kruche ciasto
250 g mąki pszennej przesianej
150 g masła, lekko zmiękczonego
1 łyżeczka soli
szczypta drobnego cukru
1 jajko
1 łyżka zimnego mleka

Mąkę zaczynam zagniatać z masłem, stopniowo dodaję sól, cukier, wbijam jajko. Kiedy ciasto zaczyna się łączyć dodaję mleko. Szybko zagniatam jednolite ciasto.
Odstawiam je na godzinę do lodówki.
Po tym czasie, ciasto dzielę na 4 części. Każdą rozwałkowuję na koła o średnicy ok. 20 cm.
Na środku koła wycinam ok. 2 cm otwór. W odległości ok. 1 cm od otworu robię nacięcia wzdłuż - jednak nie do końca ciasta.
Wydrążone jabłko, zwilżam i układam "do góry nogami" ;) na cieście. Zaklejam brzegi ciasta, odwracam jabłuszko i układam na blasze piekarnika.

Piekę w temp. 160 st. przez ok. 30-35 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation