Kuchnia

Kuliniara

Zapiekanka z makaronem kurczakiem i brokułami

Składniki (na 2 wielkie porcje):

Makaron penne, ok. 5 garści
Pierś z kurczaka, ok. 300-350 g
Brokuły, ok. 300 g samych różyczek
Serek topiony
Ser żółty w ilości potrzebnej do posypania nim powierzchni zapiekanki
3 łyżki gęstej śmietany
1/3 szklanki wody
Sól, pieprz i majeranek

Przygotowanie:

Kurczaka umyć, pokroić w paseczki, podsmażyć do delikatnego zarumienienia. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Makaron ugotować al dente.
Brokuł opłukany, podzielony na niewielkie różyczki ugotować, wsadzając go do wrzącej wody. Gotowanie trwa ok. 5-7 min.
W rondelku rozmieszać śmietanę z wodą, następnie dodać serek topiony podzielony na małe kawałki. Całość podgrzewać, aż się rozpuści serek. Dodać odrobinę pieprzu.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć wszystkie przygotowane składniki: makaron, następnie kurczak, potem brokułowe różyczki, polać sosem śmietanowo-serowym i posypać startym żółtym serem.
Zapiekać w nagrzanym piekarniku w temp. 170°C przez ok. 20 min.
Podawać np. z sosem czosnkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation