Kuchnia

Kuliniara

Pasztet z białej fasoli

Składniki:
1/2 kg fasoli jasiek,
5 cebul,
2 marchewki,
5 jaj,
kromka ciemnego chleba namoczona w mleku (opcjonalnie)
2 liście laurowe,
przyprawy(curry,gałka muszkatołowa, kmin rzymski,ziele angielskie, pieprz)
sól

Wykonanie:
Fasolę namoczyć w wodzie i zostawić na noc. Odcedzić, zalać ponownie wodą, posolić i ugotować z dodatkiem liści laurowych. Odcedzić. Cebule obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oliwy. Doprawić solą, pieprzem i curry. Marchew ugotować, zemleć razem z fasolą w maszynce do mięsa i dodać zeszkloną cebulę. Całość doprawić przyprawami. Do przestudzonej masy dodać jaja i namoczoną kromkę chleba. Dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st. C przez ok. 30-40 min, do czasu zarumienienia się pasztetu. Pasztet jest upieczony, gdy jego brzegi "odchodzą" od formy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation