Kuchnia

Proteinowo

Poranek na słodko: 394. Omlet jak ciasto.

PIERNIKOWY OMLET TWAROGOWY
(przepis autorski)
/1 porcja/

125 g twarogu mielonego w kostce (pół kostki)

3 łyżki mąki graham

łyżeczka przyprawy do piernika

szczypta kardamonu

kilka kropli aromatu pomarańczowego

łyżka miodu

owoce z połowy granatu

plaster ananasa z puszki

2 jajka

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

łyżka oleju rzepakowego

łyżeczka cukru pudru trzcinowego

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Twaróg rozdrabniamy widelcem i łączymy z aromatem, przyprawą do piernika, miodem i żółtkiem. Następnie miksujemy na małych obrotach białko z powstałą masą. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i jeszcze raz miksujemy. Smażymy na natłuszczonej olejem rzepakowym i dobrze nagrzanej patelni około 7 minut z każdej strony na małym ogniu. Podajemy z granatem, ananasem i cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation