Wnętrza

ciekawe pomysły na meble z odzysku

Mini torciki z bitą śmietaną i truskawkami

Składniki:

1 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
1/4 szkl. oleju
150 g kwaśnej śmietany/jogurtu
1 1/2 szkl. śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
ok. 300 g truskawek


Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej. Do suchych dodać mokre i wymieszać łyżką tylko żeby się połączyły. Nakładać do foremek i piec ok. 30 minut w 180 st. C. Wyjąć z piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Babeczki przekroić w połowie na dwa krążki. Wierzchnią część, która jest wypukła troszkę skroić nożem, tak żeby równo stała. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Na każdy muffinowy spód nakładać bitą śmietanę i ozdobić truskawkami.

* zamiast małych torcików można przygotować jeden większy, wystarczy upiec ciasto w tortownicy o średnicy ok. 20 cm.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation