Kuchnia

Kulinaria

Jogurtowo-malinowy przekładaniec

Na kwadratową/ okrągłą tortownicę:

3 jajka
pół szklanki mąki pszennej i 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru kryształu
kilka kropli aromatu cytrynowego
Z podanych wyżej składników upiec puszysty biszkopt – 20 minut w 180 stopni C.

300 g malin
3 łyżki cukru pudru
sok z połowy cytryny
400 ml jogurtu naturalnego
2 łyżeczki żelatyny
paczka herbatników
galaretka czerwona

Maliny zasypać cukrem, odstawić. Jak puszczą sok przełożyć do blendera dodać kilka łyżek przegotowanej wody, miksować. Masę malinową przełożyć do małego garnka i podgrzewać, ale nie gotować. Wsypać galaretę i wymieszać, aż się rozpuści. Tężejąca masę malinową wyłożyć na biszkopt, schłodzić.
Jogurt wymieszać trzepaczką z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody i dodać do jogurtu, po czym wyłożyć na masę malinową.
Zanim masa jogurtowa stężeje wyłożyć na wierzch herbatniki. Ciasto odstawić najlepiej na noc. W tym czasie herbatniki zmiękną, a masa stężeje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation