Kuchnia

Kuchnia

Letnie mini tarty

Składniki na spody/ciasteczka:

2,5 szklanki mąki pszennej
200g zimnego masła
2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
szczypta soli
Składniki na krem(na około 20sztuk):

270ml śmietanki
160g białej czekolady
2 łyżeczki soku z cytryny
łyżeczka ekstraktu waniliowego
ponadto:

ok. 1,5 szklanki jagód, malin lub mieszanki owoców leśnych
kilka łyżek kwaskowego dżemu - u mnie morelowy


Wykonanie:

Wszystkie składniki poza żółtkami posiekać nożem na blacie/stolnicy. Kiedy powstanie kruszonka, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć ją po czym zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce (ok. 30 minut).

Schłodzone ciasto rozwałkować a grubość około 5mm, szklanką wykrawać krążki nieco większej średnicy niż foremki. Każdą foremkę wyłożyć dokładnie ciastem. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180oC (nagrzany piekarnik) - do zrumienia. Lekko przestudzone wyjąć z foremek, odstawić do całkowitego przestudzenia.

Czekoladę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno, na koniec dodać ekstrakt i sok z cytryny. Dalej miksując wlewać powoli czekoladę.

Każdy spód babeczki posmarować dżemem, przykryć musem z białej czekolady, obsypać owocami. Schłodzić kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation