Kuchnia

słodkości

Tort Mrowisko

Składniki na ciasto:
/ na 2 mniejsze albo 1 większy/
100 g zimnego masła
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
125 ml mleka
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól wsypujemy do większej miski i mieszamy. Dodajemy zimne masło pokrojone w mniejsze kawałki. Ucieramy palcami jak na kruszonkę. Następnie dodajemy żółtko i mleko. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie. Tworzymy kulę, zawijamy ją w folię i dajemy do lodówki na kilka godzin a nawet całą noc (można dać do zamrażalnika na pół godziny do godziny).

Nagrzewamy piekarnik do 180*.

Schłodzone ciasto ścieramy partiami na tarce o grubych oczkach i układamy na blaszce. Ważne aby układać je po jednej warstwie. Pieczemy ok 25 - 30 minut, mieszając co 10 minut aby kruszonka się równomiernie podpiekła na złoty kolor.

Po upieczeniu dodajemy wszystko z powrotem do dużej miski i po ostudzeniu rozgniatamy na mniejsze kawałki (nie za drobne).

Składniki na krem:
100 g miękkiego masła
200 g (1/2 puszki) mleka skondensowanego słodzonego
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
50 g orzechów włoskich
5 łyżek maku
dodatkowo mleczna czekolada do posypania

Przygotowanie:

Masło miksujemy około 2-3 minut na gładką masę. Następnie, cały czas miksując, dodajemy łyżka po łyżce mleko skondensowane. Miksujemy aż powstanie gładka masa. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy.

Do kruchego ciasta dodajemy orzechy włoskie i mak. Wszystko razem mieszamy. Wlewamy maślaną masę i mieszamy wszystko do połączenia składników.

Układamy na talerzu 2 mniejsze kopce albo jeden większy. Posypujemy startą mleczną czekoladą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Tort spokojnie można zrobić nawet dwa dni wcześniej, będzie się wtedy idealnie kroił.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation