Kuchnia

słodkości

TORT MAKOWY
Biszkopt makowy:
- 310g maku
- 300 ml mleka
- 300g cukru kryształu
- 8 jaj (oddzielić żółtka od białek)
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Krem:
- 170g cukru pudru
- 250ml mleka
- 100g mielonych orzechów włoskich
- 200g masła
Nastawić piekarnik na 180 stopni, tortownicę (22 cm śr.) wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Mak zalać gorącym mlekiem, wymieszać całość i odstawić do wystygnięcia. Żółtka z cukrem ubić puszysta masę, dodawać kolejno pozostałe składniki. Z białek i szczypty soli ubić sztywną, białą pianę. Na końcu do masy dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wlać ciasto na przygotowaną wcześniej tortownicę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 40-60 minut. Po upieczeniu biszkopt zostawić w lekko uchylonym piekarniku aż do całkowitego wystygnięcia.
Przygotowanie kremu – robimy to, kiedy piecze się biszkopt. Mleko z cukrem zagotować „na nitkę” (ok. 40 minut na średnim ogniu, często mieszając, aż masa będzie lejąca, ale jednostajna), wsypać mielone orzechy i gotować jeszcze 5 minut, co jakiś czas mieszając. Krem ostudzić. Masło pokroić w kostkę, umieścić w misce i ucierać, do ucieranego masła dodawać stopniowo masę mleczno-orzechową, zmiksować całość na gładką masę i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Kiedy biszkopt makowy ostygnie, wyjąć go delikatnie z tortownicy i podzielić na trzy poziome, równej grubości, blaty i ułożyć je obok siebie – spodni blat ułożyć na paterze lub talerzu. Krem podzielić na 3 części – jedną część wyłożyć na spodni blat i równomiernie posmarować, położyć środkowy blat i wyłożyć porcję kremu, położyć wierzchni blat i pozostałą porcję kremu rozsmarować na wierzchu i bokach tortu, tort można dowolnie udekorować. Do czasu podania ciasto przechowywać w lodówce.”
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation