Kuchnia

ciasta

budyniowiec
(forma 21x21cm)

113g masła
480ml mleka
4 jajka (o temperaturze pokojowej)
150g cukru pudru (plus do oprószenia)
1 łyżka wody
115g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego



masło rozpuszczam w rondelku na małym ogniu. odstawiam do wystudzenia.
jajka oddzielam. z białek ubijam pianę na sztywno. żółtka miksuję z cukrem pudrem na puszystą masę.
mleko podgrzewam w rondelku, aż będzie ciepłe.
do żółtek wlewam łyżkę wody oraz ostudzone masło. miksuję około 2-3minut, aż masa będzie bardzo puszysta, kremowa. przesiewam mąkę i mieszam łyżką. następnie wlewam mleko i ekstrakt waniliowy, po czym miksuję (uwaga! może chlapać!)) przez chwilę, do połączenia się składników.
na koniec dodaję ubitą pianę z białek na 3 raty i mieszam dokładnie łyżką.
wylewam ciasto (jest bardzo rzadkie) do formy wysmarowanej masłem (u mnie silikonowa, bez smarowania).
piekę około 50-60 minut (u mnie z termoobiegiem), aż wierzch dobrze się zezłoci w 165 stopniach.
wyłączam piekarnik, otwieram drzwiczki i studzę tak chwilę. następnie wyciągam ciasto z piekarnika. dobrze studzę (można przyspieszyć proces wstawiając ciasto, gdy lekko przestygnie, do lodówki). kroję i posypuję cukrem pudrem przed zjedzeniem.
jeśli ciasto zostanie na drugi dzień, przechowuję je w lodówce. przed jedzeniem wyjmuję, żeby nabrało pokojowej temperatury.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation