Kuchnia

ciasta

Wiewiórka

Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
½ szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
3 duże jabłka

Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i nadal ubijać. Dodać mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i starannie wymieszać. Nadal mieszając cienkim strumykiem wlać olej. Do gładkiego ciasta dodać orzechy włoskie i pokrojone w plasterki wcześniej obrane jabłka, wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą keksowej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 °C. i piec ok. 35 minut.

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,wiewiorka
Copyright © Smaczny.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation