Kuchnia

Uroczysta kolacja

babka pomarańczowa z serowym nadzieniem


mniam....mniam...
babka pomarańczowa z serowym nadzieniem...
piątek, 24 stycznia 2014 15:40







...wilgotna, pomarańczowa do tego z serowym nadzieniem czegóż chcieć więcej. Przepis na tą babkę podpatrzyłam na blogu "Co do jedzenia" Trochę pozmieniałam min białym serem zastąpiłam ricottę której nie lubię.







DSCF5590.JPG






nadzienie serowe:


250 białego sera
50 g masła
90 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu





ciasto ucierane:


400 g mąki
250 g cukru
3 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g masła miękkiego
200 ml soku z pomarańczy
2 pomarańcze



masa serowa: ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy jajko, ser, waniliowy ekstrakt, a na końcu mąkę.



Składniki ciasta wyjmujemy wcześniej z lodówki bo muszą być w temp pokojowej. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku w trakcie ucierania. Następnie na przemian mąkę i sok z cytrusów i mieszamy łyżką delikatnie. Na końcu wrzucamy kawałki pomarańczy.



Wykładamy połowę ciasta do natłuszczonej formy i wysypanej tartą bułką. Wykładamy masę serową. A na wierzch resztę ciasta. Wygładzamy ciasto i wstawiamy do piekarnika na 160ºC (termoobieg). Pieczemy przez około 50 – 60 minut lub do suchego patyczka.



Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem, bądź polewamy lukrem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation