Kuchnia

Kolory na talerzu

Grillowany ser kozi z dressingiem żurawinowym
Składniki, 2 porcje:
• 2 garście rukoli
• 2 łyżeczki oliwy z oliwek
• garść wyłuskanych orzechów włoskich
• 1 jabłko
• 3 łyżki soku z cytryny
• 1 płaska łyżeczka cynamonu w proszku
• 2 plastry rolady z sera koziego, grube na około 2 cm

oraz: pieczywo, folia aluminiowa

Dressing żurawinowy:
• 2 łyżki dżemu żurawinowego
• 1 płaska łyżka płynnego miodu
• 2 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie)
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Na półmiskach rozłożyć umytą i osuszoną rukolę i skropić ją 2 łyżeczkami oliwy z oliwek, oprószyć solą oraz pieprzem. Orzechy zrumienić na patelni i grubo posiekać. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić na cienkie plasterki. Włożyć je do miseczki i wymieszać z sokiem z cytryny oraz cynamonem.
Rozgrzać mocno grill w piekarniku. Ser kozi umieścić na kawałkach folii aluminiowej i położyć go na blasze do pieczenia.
Na rukoli ułożyć kawałki jabłka, a pozostały sok z cytryny wymieszać ze składnikami dressingu (żurawiną, miodem, oliwą). Sos doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Blachę z serem kozim wstawić do górnej części piekarnika na około 1 - 1,5 minuty, aż ser zmięknie i zacznie się topić. Gorący położyć na jabłku, polać dressingiem żurawinowym i posypać orzechami włoskimi. Podawać z pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation