Kuchnia

Dieta

składniki: (4-6 porcji)
2 średnie młode cukinie
1 średnia papryka
1 średnia cebula (u mnie 2 spore szalotki)
2 łyżki przecieru pomidorowego (lub więcej, maksymalnie 1/2 szklanki)
2 łyżki rodzynek
4-5 łyżek oliwy
1 łyżka mieszanki posiekanych świeżych ziół prowansalskich (lub 1 łyżeczka gotowej mieszanki suszonych)
sól i pieprz do smaku
wykonanie:
cukinie i paprykę pokroić w drobną kostkę (5-7 mm).

w głębokim rondlu rozgrzać 4-5 łyżek oliwy, dodać posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty czosnek. dusić na średnim ogniu do czasu aż cebula zmięknie i będzie szklista.

dodać pokrojoną paprykę. smażyć około 5 minut. następnie wrzucić pokrojone cukinie, rodzynki oraz przecier pomidorowy. (uwaga: w zależności od ilości i gęstości dodawanego przecieru, może okazać się, że trzeba będzie dodatkowo dolać trochę gorącej wody. warzywa powinny być w 3/4 zanurzone w sosie.) doprawić lekko solą i pieprzem.

dusić pod przykryciem, na małym ogniu około 15 minut, do czasu aż cukinia będzie miękka, ale nadal jędrna. jeśli ratatuj zrobi się zbyt rzadkie, zdjąć pokrywkę i dusić do czasu odparowania nadmiaru sosu. doprawić do smaku solą i pieprzem.

podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej. jako małą przekąskę lub jako dodatek do dań obiadowych.

ratatuj wymieszane z ugotowanym na sypko pęczakiem może stanowić wspaniałe jarskie danie obiadowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation