Kuchnia

Desery

Składniki
na ok. 10 porcji:
4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru (dałam ciut więcej)
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
2,5 łyżki kakao
1/8 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
250g gorzkiej czekolady
z 70% zawartości kakao
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilli
(u mnie bez)

Składniki
na wierzch:
ok.250ml śmietany 30%
1 śmietan fix
1-2 łyżki cukru pudru

W garnku o grubym dnie zmieszać dokładnie
zimne mleko, cukier, mąkę, kakao,
kawę, cynamon i sól.
Wstawić na średni płomień i doprowadzić
do wrzenia ciągle mieszając.
Gotować ok. 1 minutę aż masa zgęstnieje.
Następnie zdjąć z ognia
i dodać połamaną czekoladę i ekstrakt.
Mieszać aż czekolada się rozpuści
a masa stanie się gładka.
Czekoladową masę przełożyć do
małych szklaneczek 100/150ml.
Ostudzić, przykryć folią i wstawić
do lodówki na około 2h.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem
i śmietan fixem.
Nałożyć na wierzch puddingu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation