Kuchnia

Śniadania

Muffinki z żurawiną i twarożkiem
mały kefir
mandarynka

Składniki na 12 sztuk:
100 g twarożku
180 g świeżej lub mrożonej żurawiny
1 i ½ szklanki mąki
¼ szklanki mleka
2 jajka
½ szklanki cukru
¼ szklanki oleju
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Twarożek dokładnie rozetrzyj z 2 łyżkami cukru, odstaw. Żurawinę wymieszaj z 2 łyżkami cukru w małym rondelku. Podgrzewaj, mieszając, do momentu gdy żurawina zacznie pękać. Odstaw i ostudź. Do miski wsyp mąkę, proszek, resztę cukru, cukier waniliowy, dodaj jajka, mleko, olej, przestudzoną żurawinę. Wymieszaj szybko i niedokładnie - ciasto może pozostać z grudkami. Foremkę do muffin wyłóż papilotkami, do każdej nałoóż ciasta, do mniej więcej 2/3 wysokości papilotki. Na wierzchu każdej muffinki zrób mały otworek i nałóż do niego odrobinę twarożku (około 1 łyżeczki). Piecz w temperaturze 170oC przez około 25 - 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation