Kuchnia

bez glutenu

Bezglutenowe ciasteczka - nowe smaki :)

Konsystencja każdych ciastek powinna być taka, żeby można było na blaszkę do pieczenia nakładać je łyżką. Pieczemy ok. 20 minut w180 stopniach.

1. Makowe
- mąka kukurydziana
- cukier brązowy lub zwykły
- odrobina oleju kukurydzianego
- przyprawa piernikowa
- mak
- proszek do pieczenia bezglutenowy
- woda

Składniki dodajemy na oko, trzeba spróbować na słodkość. Wszystko wymieszać mikserem i nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

2. Czekoladowe z żurawiną
- mąka kukurydziana
- cukier brązowy lub zwykły
- odrobina oleju kukurydzianego
- suszona żurawina pokrojona na małe kawałeczki
- kakao
- proszek do pieczenia bezglutenowy
- 3 kropelki zapachu pomarańczowego
- woda

Składniki dodajemy na oko, trzeba spróbować na słodkość. Wszystko wymieszać mikserem i nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.


3. Kokosowe
- mąka kukurydziana
- cukier brązowy lub zwykły
- odrobina oleju kukurydzianego
- wiórki kokosowe
- proszek do pieczenia bezglutenowy
- 2 kropelki zapachu migdałowego
- woda

Składniki dodajemy na oko, trzeba spróbować na słodkość. Wszystko wymieszać mikserem i nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

4. Szarlotkowe

- mąka kukurydziana + mąka z kasztanów
- cukier brązowy lub zwykły
- odrobina oleju kukurydzianego
- cynamon
- kilka zmielonych goździków
- jabłko starte na tarce
- proszek do pieczenia bezglutenowy
- woda
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation