Kuchnia

bez glutenu

CIASTO CZEKOLADOWO - POMARAŃCZOWE (BEZGLUTENOWE)

Składniki:
2 nieduże pomarańcze lub 1 duża (z cienką skórką), o wadze w sumie ok. 375 g
6 jajek
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
200 g zmielonych migdałów
250 g drobnego cukru do wypieków (polecam dać mniej, około 200 g)
50 g kakao

Pomarańcze (w całości) włożyć do garnuszka i zalać wodą do ich przykrycia. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2 godziny, pod przykrywką. Wyłączyć, odlać wodę, pomarańcze całkowicie wystudzić (najlepiej zrobić to dzień wcześniej).
Formę tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ugotowane pomarańcze (w całości, ze skórą) włożyć do malaksera (food processora) i zmiksować na lekką pulpę z wyraźnymi jednak kawałkami skórek. Do malaksera dodać pozostałe składniki i zmiksować, do połączenia. Nie należy miksować zbyt długo (dobrze, by małe cząstki skórek były widoczne).
Tak przygotowane ciasto przelać do formy i piec w temperaturze 180ºC przez 45 - 60 minut, w zależności od piekarnika, do tzw. suchego patyczka.
Ciasto wystudzić, podawać przyozdobione skórką pomarańczową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation