Kuchnia

zupy

Krem z dyni
składniki:
1 kg dyni (1,5 zł)
4 łyżki masła (0,5 zł)
3/4 litra mleka (1,5 zł)
1/2 pęczka natki pietruszki (0,5 zł)
sól, pieprz
ew. 4 ząbki czosnku, świeży majeranek, pestki dyni, marchewka

1. Dynię obrać, pozbyć się ciapowatego środka z nasionami, a to co zostanie pokroić w 1-centymetrową kostkę.
2. Masło rozpuścić w garnku, wrzucić dynię i smażyć na delikatnym ogniu przez 5 minut mieszając (można zanim wrzuci się dynię wrzucić 1 marchewkę pokrojoną w kostkę i chwilę smażyć).


Potem dolewamy do dyni 1 szklankę wody i gotujemy/dusimy na małym ogniu pod przykryciem 30 minut.
3. Miękką już dynię miksujemy na gładką masę, można wrzucić przed zmiksowaniem kilka ząbków czosnku. Dolewamy mleko i gotujemy jeszcze 5 minut. Pieprzymy, solimy, podajemy obficie posypaną natką pietruszki, jak mam, to dodaję też trochę świeżych liści majeranku. Można wrzucić też przed podaniem uprażone na patelni pestki dyni, można podawać z grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation