Kuchnia

zupy

KREM MARCHEWKOWO-IMBIROWY z mlekiem kokosowym
2-3 łyżki oliwy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 kg marchwi
2 łyżki czerwonej soczewicy
1 łyżka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka mielonego kuminu*
1 łyżeczka mielonej kolendry*
1-3 łyżki soku z cytryny
około 1,5 litra wody (lub bulionu)
około 250 ml mleka kokosowego
sól i pieprz

*mielony kumin i kolendrę można zastąpić 2 łyżeczkami dobrej przyprawy curry
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w niezbyt dużą kostkę (im mniejsza kostka, tym szybciej warzywa się ugotują).

Oliwę rozgrzać i poddusić cebulę, następnie dodać imbir, czosnek oraz przyprawy i dusić jeszcze około 1 minuty mieszając od czasu do czasu. Dodać marchewkę, wymieszać ją z przyprawami i ponownie dusić kilka minut. Następnie dodać wodę/bulion oraz soczewicę i gotować pod przykryciem do miękkości (około 30 minut).

Dodać mleko kokosowe, wymieszać, gotować jeszcze chwilę, po czym zmiksować i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. (Uwaga: Ja dodatkowo przetarłam zupę przez sito, aby nadać jej idealnie aksamitną konsystencję.)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation