Kuchnia
CIASTO FRANCUSKIE
Zimowe paszteciki z mięsem i pieczarkami z ciasta francuskiego
Czas przygotowania: 50 minut
Czas inny: 50 minut
Ilość porcji: 6
Składniki
ciasto francuskie
1 jajo
kilka plasterków gotowanego boczku
1/2 filetu z piersi kurczaka i małe podudzie ze skórą ugotowane w rosole
starta na wiórki skórka z cytryny+ do ozdoby
drobno posiekana natka zielonej pietruszki+ natka kolendry do ozdoby
15 dag pieczarek + masło do smażenia
kilka suszonych borowików
1 cebulka
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz
oraz:
masło do wysmarowania foremek
kokilki żaroodporne- jak na muffiny( 6 sztuk)
papier do pieczenia
6 garści ziaren fasoli
Z dodatkiem kolendry, skórki cytrynowej i beszamelu
Etapy przygotowania
Pieczenie ciasta w kokilkach:
Foremki wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty( większe niż mamy kokilki) oraz 6 okrągłych pokrywek, używając w tym celu szklanki. Foremki wylepiać ciastem, ja wylepiłam do połowy- czyli do momentu w którym zaczęły się robić szersze. Ponakłuwać widelcem, do każdej włożyć skrawek papieru do pieczenia i garść fasoli. Piec 5-7 minut. Wyciągnąć, usunąć papier i fasolę, podociskać jeszcze ostrożnie ciasto do ścianek, by było jak najwięcej miejsca na farsz, obok na blasze położyć papier do pieczenia a na nim okrągłe pokrywki do pasztecików, ja przykleiłam jeszcze kuleczki na środek, wysmarować roztrzepanym jajkiem, piec 5 minut. Foremki wyciągnąć, a pokrywki zostawić na chwile w piekarniku by się ładnie zezłociły.
Nadzienie:
Grzyby przepłukać dokładnie, zalać wrzątkiem w garnuszku, gotować ok. 15 minut.
Mięso pokroić, oddzielić od kości, zmiksować z boczkiem na niskich obrotach blendera( nie na pastę) lub zmielić, doprawić solą, pieprzem, dodać natkę pietruszki i skórkę cytrynową. Pieczarki( najlepiej małe) drobno pokrojone na maśle z cebulką, doprawić sola i pieprzem, dodać do mięsa. Suszone grzyby odcisnąć, pokroić drobno, dodać dodać do masy, połączyć całość z dwoma łyżkami śmietany by masa nie była zbyt sucha. Wymieszać.
Używając ostrego nożyka, ostrożnie wyciągnąć ciasto z foremek, wypełnić farszem miseczki z ciasta, udekorować skórką cytrynową i świeżą kolendrą. Podawać od razu. ja podałam z ciepłym beszamelem- Przygotowałam zasmażkę do 3 łyżek stopionego masła, dodałam 2 łyżki mąki, cały czas mieszając na bardzo małym ogniu dodawałam mleko, do momentu uzyskania upragnionej konsystencji sosu, doprawiłam solą, świeżo mielonym pieprzem i startą gałka muszkatołową.
Można podawać na ciepło lub na zimno, ale z ciepłym sosem. Sos może też być grzybowy.
MA==