Kuchnia

zupy

Wielkanocna zupa chrzanowa

Potrzebne skladniki:

1 do 1 1/2 l bulionu z kurczaka lub warzyw

1 szklanki śmietanki kremówki


2 łyżki. masła

3 ząbki czosnku, obrane i zgniecione

1 mała cebula, drobno posiekana

1 por tylko biała i jasnozielona część pokrojona w plasterki

2 średnie ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę

1/2 korzenia selera, drobno posiekanego

2 - 3 łyżki. drobno startego świeżego chrzanu

1 łyżeczka. majeranku

świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku

sól i świeżo zmielony biały pieprz do smaku

2 łyżki. drobno posiekanego szczypiorku lub innej zieleniny

Bekon lub boczek na skwarki,

ewentualnie jajka w koszulkach.

Cudowna kremowa zupa pachnąca gałką muszkatołową i majerankiem.

Podkręcona świeżym, ostrym chrzanem. Smaczna i orzeźwiająca.

Prosta, a zarazem wykwintna. Nie powinno jej zabraknąć na naszym wielkanocnym stole.



Jak większość kremowych zup robi się ją szybko, łatwo i przyjemnie.




Wystarczy obrać warzywa, pokroić w kostkę i dusić na maśle ok 10 min. Następnie podlać bulionem. Wszystko razem gotować kolejne 10 min. Dodać do zupy chrzan i śmietanę. Przyprawić do smaku solą i białym pieprzem. Zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem. Przecedzić. Podawać ze skwarkami z chrupiącego, podsmażonego bekonu lub wędzonego boczku posypaną szczypiorkiem.
W wersji vege, z podprażoną cebulką i jajkiem w koszulce, posypaną zieleniną,

lub bardziej szaloną - z bratkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation