Kuchnia

zupy

CHŁODNIK młode buraki są pyszne i bardzo zdrowe, a ich liście także zawierają dużo witamin i są bardzo smaczne
- botwinkę porządnie myjemy, ktoimy w kostkę razem z łodygami i zdrowymi liśćmi
- wrzucamy do garnka, zalewamy niewielką iloscią wody
- gotujemy do miękkości z rozgniecionym ząbkiem czosnku i kostką bulionową- botwina straci na objętości podczas gotowania, wody powinno być tyle, żeby była przykryta - im mniej, tym chłodnik będzie gęstszy i bardziej esencjonalny
- kiedy zupa przestygnie, dodajemy kefir/jogurt, pokrojoną w paski szynkę (opcjonalnie), i ogórek w kostkach, doprawiamy do smaku
- buraki powinny być słodkie, ale jeśli takie nie są, można dodać trochę cukru, jeśli kefir/jogurt nie są dośc kwaśne, dodać trochę soku z cytryny
posypujemy posiekanym koperkiem, im więcej, tym zdrowiej
-zupa powinna mieć piękny ciemnoróżowy kolor
- chłodzimy, przed podaniem dodajemy pokrojone jajko
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation