Kuchnia
zaprawy na zimę
MUS ŻURAWINOWO-GRUSZKOWY DO MIĘS I PASZTETÓW
Uwaga:)
Dokładne proporcje żurawiny:gruszki każdy musi dobrać według własnego smaku. Im więcej gruszek, tym nasz mus będzie słodszy, ale jednocześnie jaśniejszy. Jeśli chcemy aby mus miał ciemny, bordowy kolor musimy użyć więcej żurawin, a mus dosłodzić fruktozą/cukrem brzozowym/syropem z agawy.
Ja użyłam 1/3 żurawin + 2/3 gruszek. Mus ma bardzo ciemno różowy kolor i jest tylko lekko kwaskowy (niczym go nie dosładzałam).
Składniki:
1/2 kg żurawin
1 kg słodkich, soczystych gruszek (u mnie odmiana “Konferencja”)
Wykonanie:
Żurawiny umyć i osuszyć. Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Owoce wrzucić do garnka i dusić najpierw na mocnym, a potem na średnim ogniu około 1 godziny. Owoce muszą odparować cały swój sok i utworzyć jednolitą “marmoladę”. (Uwaga: Ja pod koniec duszenia, aby przyspieszyć cały “proces”, dodatkowo zmiksowałam owoce w garnku ręcznym blenderem).
Przetrzeć “marmoladę” przez sitko aby nabrała konsystencji musu.
Podawać schłodzoną lub zamknąć w słoiczkach i pasteryzować.
PASTERYZACJA W PIEKARNIKU – według instrukcji Mistrzyni Bei
Jeśli robimy przetwory na zimę z małą ilością (lub w ogóle bez) cukru lepiej jest je dodatkowo zabezpieczyć przed psuciem poprzez pasteryzację w wysokiej temperaturze. Pasteryzacja w piekarniku jest łatwa, szybka i stanowczo mniej pracochłonna niż metoda z gotowaniem słoików w gorącej wodzie. Gorąco polecam:)
Umyć słoiczki z zakrętkami i osuszyć na suszarce do naczyń. (Uwaga: Dokładnie sprawdzić, czy zakrętki pasują i się nie “przekręcają” przy mocnym dokręceniu! Ewentualnie, naszykować sobie zapasowe zakrętki.)
ZDQyOTc5MTg6OkQ9Ny16F0xpJRMHci1aBkd+XCNkF2o7UgZONHE+AjUyLAMsHiBMMWsVcxYcOEJIGAdeD080FQ8nam8Ydy0UJygCBxQAXDo5BVIpDGw2OjoMDUsCbB5RYQw4WyEdYBsMIwoZGX4CVQZdBSc2ZHIUNGQWOEgIAiwceX8fYRsHVAIcJwgOIyYCBAQVSGNgYVc1AUpZVSM3CwRQaxRwDAwpHUxLLD8PLwA5fRwiAA8FPHYIWg5sei1mJWdTOQZzS0VgYwxhfzlDTk8qPD4RCVVHNVphVSZyc28+XQwkEDMMe29GOSw8d0BWFXACRDwHFhBUGSIfU0g5WC8HXVQ0DV42CA1XDDwoAC42MSRKdCphTlIhFmIsewkjAn1gHzdON1JzFxESCmQ/DmJTF18PIhRPagQPSyh+VigtMwUQSyMcGRoJMixqGQAyeBZgYwtjbUhZZ0kHHgwzIXZucnc9fRkxcxdWBxIBDUMYDQw/czglLjFGCEpaV3RZbkFzSVJkHUYyDCpDBGJtFmxPN1gfWBkZAC4XHTkPPwhhFFZUBl5uH00taApnCFsQGkUoDAkiDWA/PSMcbUgAIVpDPCZQc1xidyUbIEEcDSZaJn01M3MoUQMrKxsMcRltcBdsNxRDAlEdPkBAODIPRRxPBn99bRgYTl5+Bx9VTRUjGHNCfFtiXGgUfVAiVwsGNyU7cixuPionOmZVZzNwNw8CMgc9cTQACCdxAVN1CkMvM3cdN2x9GnAzXit7C2McCyMoDHsyLDw8DXBBCXEbChhxTEkUbwNPC3QKQGEjHE1wYWVVaSkQaR4tWlMZMyJFKAxxBEpmT34QBQEdMBwZEw8vGisXJHlmNQkoAyB0HzVDIz9BbhYYF0h0KhwyPX4nAh0cKw4FP0plbSdLK0tjVnQ/cAgqVBwNJzMCGTo0URoKKAgKYCxwfAkBCAFDUiwAfRoKfi9UZ0tPTyEdBhVFE3caMT8vEXoqVBsaKRVwRw1hH3gzCwoUKRVRMgkoF1VUDnknQwobGE8KNkACCmBAB2VUfmJDJmcOAxovVnYYLgRuPghFEhsZRgBgC3g4NDEKBTZAKygWKVQVLDdLKXYmRSsUG1cdOAQweRM3XgceNhIoGWdXEj0UQyYhBQYANA15EjMjey8aHn0TFjRdR11sQwo5LgwAATZvBnkWUxpHJVxRNgVQHA0sIBRSGls/eWw9EWo+WxA2HlUFTD8nf0QfUgEdGEEXPhUnd3Z6XBkOZWMtFxQBEz1cAi1lAi81Xj4OSi8UAxskMRQxKyxJS3k2Im1xVHIOBCcAMGQtE2wZDDsxZi48BmolQHROUwdsGyFwMClmJTRHZUBgNw9KP1spVAZAEBcNZBRxN1sndC0SPXgqDCsPLA4kVwlGYy8VQjwHTn09RCFcT0wMQkApGllzBDAoI0U+AGo6ICdkYwp8CCMjFwkSPmwoT2tsOEAnDWwYJDA0HCFuYRwGTQk5NXhbTxp3Z3tiLQoyJ3l8RmMbDFQEEDNWFwgMBgcUJxded0xcGntwG3kpOhoBcWcVSyUAdDdMdTcSVxYEFTccJwAiCB9RHUE3dXwcHClKYnofdxpUalM6EnUBEX5pEBIkARlSETY/AR8NKAMsFV4DIRMwJmZ/HUIlOgxlHBVwZEErLQUDfEIEHFUzA14vEFxXD1JgKgpVXB8Qdg8sNiZQEllhWwtQHCs4F2swNgFyd1I3TjcOSBcvTApoAUFicRccJR8lR2oUD18qcX92BQ03DkwgVhQhNC0xUzMALEQaQTwLYwJPXFlJCRQLPCF2YhcKHGskFlQCTlYbODhaIjRuGWA6BxIRIQ8NYSJeGm4UUgI=