Kuchnia

zaprawy na zimę

Papryka marynowana przepisy: tradycyjna

Składniki:

2 kg papryki czerwonej
3 szklanki wody
0,5 szklanki octu
3 płaskie łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki soli
3 (ziarenka ziela angielskiego na słoik)
gorczyca (kilka ziarenek na słoik)
olej (1 łyżka na słoik)
liść laurowy (1 liść na słoik)

Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski i wrzucić do wrzącej wody na 5 minut, by ją sparzyć.

ZALEWA:
Wodę, ocet, cukier, sól, zagotować. Odcedzoną gorącą paprykę układać ciasno w słoikach, dodać gorczycę, listek laurowy, ziele angielskie i na wierzch do każdego słoika wlać po łyżce oleju. Wrzącą zalewą zalać słoiki i odwrócić słoiki do góry dnem. Nie pasteryzować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation