Kuchnia

zaprawy na zimę

PAPRYKA W ZALEWIE OCTOWO-OLEJOWEJ

Składniki na 3 kg papryki:

- 1 l wody
- 1 szkl. octu 10%
- 1 szkl. cukru
- 3 łyżki soli
- kilka łyżek oleju

Paprykę umyć, pokroić na ćwiartki lub ósemki, wydrążyć.
Składniki zalewy (bez oleju) zagotować w dużym garnku. Dodać przygotowaną paprykę i gotować w zalewie 5 minut. Gorącą nałożyć do czystych, wyparzonych słoików i zalać zalewą (od czasu do czasu poruszać słoikiem, żeby wyszły bąbelki powietrza). Na wierzch wlać po 1 łyżce oleju do każdego słoika. Następnie zakręcać, odwracać do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.

Z podanej porcji wychodzą 4 litrowe słoiki marynowanej papryki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation