Kuchnia

przepisy

Faszerowana papryka

Składniki

6 dużych papryk – żółtych lub czerwonych
1 puszka (415 g) tuńczyka, odcedzonego z zalewy
450 ml ugotowanego ryżu
1 mała, drobno posiekana cebula
2 duże pomidory pokrojone w kostkę
2 opakowania pokruszonego sera feta
15 ml kaparów
100 ml posiekanej natki pietruszki
sok z cytryny do smaku
50 ml oliwy z oliwek
podawać ze świeżą sałata

Przygotowanie
1
Z każdej papryki odkrój wierzch, a następnie usuń gniazdo nasienne. Gotuj papryki przez 5 minut w osolonej wodzie, a potem odcedź. Wymieszaj tuńczyka, ryż, cebulę, pomidory, ser feta. Kapary i natkę, przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaj do farszu połowę oliwy, wymieszaj i nałóż do papryk.
2
Ułóż papryki w żaroodpornym naczyniu, skrop pozostałą oliwą i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 30–40 minut, aż zmiękną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation