Kuchnia

Kucharzenie

Składniki:
1 kalafior
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 litr bulionu (gotuję go na włoszczyźnie z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych)
kilka listków bazylii
pieprz i sól

Na grzanki:
chleb razowy
oliwa z oliwek

Zupa:
Na bulionie gotuję kalafior aż zrobi się miękki (można nawet rozgotować) oraz cebulę i czosnek. Pod koniec gotowanie dorzucam liście bazylii i doprawiam. Na koniec wszystko miksuję blenderem. Można oczywiście zrobić z samym kalafiorem, ale może być trochę mdła i trzeba więcej doprawić. I należy uważać z solą, bo sam bulion może już być wystarczająco słony.

Grzanki:
Chleb wrzucam na suchą patelnię i grzeję aż zrobi się lekko twardy. Potem polewam go oliwą i grzeję jeszcze chwilę. Potem zostawiam do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation