Kuchnia

Pierożki,kluseczki itp....

Złociste kapuśniaki drożdżowe z kminkiem

Składniki (ciasto):

0,5 kg maki
250 g masła
1 łyżeczka cukru
1 szczypta soli
50 g drożdży
3 łyżki śmietany 18%
3 żółtka
1 całe jajko

Składniki (farsz):

0,5 kg kwaszonej kapusty
50 g suszonych grzybów
1 łyżka masła
Kminek
1 mała cebula
Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1 (ciasto):
Mąkę i masło siekamy na stolnicy, drożdże łączymy mieszając ze śmietaną, wlewamy do ciasta, a następnie dodajemy kolejno pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu ciasto należy rozwałkować na kształt dużego prostokąta.

Krok 2 (farsz):
Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle, następnie dodajemy odciśniętą ze soku kapustę oraz grzyby suszone i smażymy do miękkości. Na koniec dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia pozostawiając do wystygnięcia.

Krok 3:
Wzdłuż krawędzi rozwałkowanego ciasta układamy farsz i zawijamy 1 pełny obrót, odcinamy wzdłuż od pozostałej części cista i powstały rulon tniemy na małe odcinki o długości ok. 4-5 cm. Operację tą powtarzamy do wykończenia ciasta lub farszu.

Krok 4:
Gotowe, uformowane kapuśniaki smarujemy po wierzchu roztrzepanym białkiem, posypujemy kminkiem i wkładamy do pieca 180 st. C/30 min.

Pamiętajmy aby przed pieczeniem blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation