Kuchnia

kulinarne

Ciasteczka owsiano - kokosowe
Składniki na 20 - 25 całkiem sporych ciastek:
85 g płatków owsianych
85 g wiórków kokosowych
100 g mąki
70 g cukru pudru
100 g rozpuszczonego masła
1 łyżka golden syrup'u (można zastąpić płynnym miodem)
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Do naczynia wsypać płatki, wiórki, mąkę i cukier, wymieszać. W małym rondelku roztopić masło i wlać golden syrup, wymieszać (nie gotować). Sodę wymieszać w szklance z 2 łyżkami wrzącej wody, wlać do rondelka z masłem i syrupem, wymieszać. Połączyć zawartość rondelka z suchymi składnikami, wymieszać.
Z ciasta robić kulki wielkości większego orzecha włoskiego, kłaść na blachę, spłaszczać (zachowując odstepy, ciastka się sporo rozleją na boki). Ja dodatkowo spłaszczałam je jeszcze po 2 minutach pieczenia.
Piec w temperaturze 180ºC około 8 - 10 minut (uwaga: szybko 'łapią' kolor).
Odczekać chwilę (będą bardzo miękkie), po kilku minutach przenieść na drucianą siatkę, by wystygły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation