Kuchnia

likiery i nalewki

¼ - ½ l wódki (według preferencji co do zawartości promili)
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
½ szklanki śmietany kremówki lub mleka skondensowanego niesłodzonego (ja daję mleko)
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Mleko w puszce włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu około 2½ godziny, a następnie pozostawić w tej wodzie do wystygnięcia. Ja zawsze gotuję mleko dzień wcześniej i pozostawiam nieotwartą puszkę na noc, żeby dobrze wystygła. Polecam również bezpieczniejszą metodę przygotowania masy kajmakowej - piekarnikową.

Wystudzone mleko przełożyć do miski i dodać do niego kawę rozpuszczoną w odrobinie wrzątku. Całość dokładnie wymieszać (mozna delikatnie zmiksować). Następnie dolać alkohol, śmietankę (mleko) i całość wymieszać.

Pozostawić na około 2 - 3 dni, do przegryzienia.

Uwaga: Nie polecam miksowania. Ostatnio odkryłam, że likier jest dużo lepszy, gdy wszystkie składniki miesza się łyżką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation