Kuchnia

likiery i nalewki

"Nalewka z kwiatów czarnego bzu"

Składniki:

50 czystych kwiatów czarnego bzu (należy naprawdę dokładnie oglądać każdy egzemplarz, ponieważ ich słodkość uwielbiają mszyce)
0,5 kg cukru
1 l wody
0,7 l wódki
2 duże cytryny
kawałek papieru do pieczenia
gumka
gaza



Przygotowanie:

Podczas wiosennego spaceru, z dala od samochodów, zanieczyszczeń i wielkich miast zbieramy 50 dorodnych kwiatów. W domu kwiaty myjemy i osuszamy. Najlepiej pozostawić je na ręczniku papierowym na 2 - 3 godziny.

Cytrynę dokładnie szorujemy i kroimy w cieniutkie plasterki.

W garnku gotujemy syrop, składający się z litra wody i 500 g cukru. Kwiaty oraz cytrynę naprzemiennie układamy w dużym słoiku, zalewamy gorącym syropem i odstawiamy w dobrze nasłonecznione miejsce. Kiedy syrop ostygnie, nie zakręcamy go - wystarczy wycięty kwadrat z papieru do pieczenia, obwiązany recepturką.

Przygotowany syrop z kwiatami pozostawiamy na tydzień i dwa razy dziennie mieszamy wyparzoną, gorącą łyżką.

Kiedy syrop przeniknie smakiem i wszystkimi właściwościami bzu, przecedzamy go przed sitko, a następnie przez gazę. Do oczyszczonego płynu dodajemy 0,7 litra wódki i dokładnie mieszamy.

Przelewamy do butelek i przechowujemy w suchym i zaciemnionym miejscu.

Doskonała od razu - ale jak to zwykle z nalewkami bywa - najlepsza po pewnym czasie.

Pozdrawiam!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation