Kuchnia

placuszki, naleśniki

Pancakes z truskawkami i białą czekoladą


Składniki ok. 16 sztuk

1 szklanka mąki pszennej
40 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
1 jajko
1 łyżka cukru damera
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
niepełna szklanka mleka lub maślanki
125 g truskawek (umytych i pokrojonych w kostkę)
30 g białej czekolady (posiekanej w drobne kosteczki)


Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać mleko, cukier, masło i zmiksować na gładką masę.
Do ciasta dodać truskawki i czekoladę, a następnie delikatnie wymieszać łyżką.
Na rozgrzaną patelnię (teflonową) nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Można podawać z cukrem pudrem lub golden syrup jeśli ktoś lubi słodsze.



biała czekolada - Szukaj w Google
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation