Kuchnia

Jedzenie - desery

Ciasto:
1/2 kg mąki tortowej
250 g masła
25 dag śmietany
szczypta soli
Krem:
200 g masła
1 laska wanilii
450 ml mleka
8 łyżek cukru
Dodatkowo:
1 żółtko
gruby cukier
Przygotowanie:
Ciasto:
Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto.Owijamy folią i schładzamy w lodówce.Blat obsypujemy mąką.Ciasto wałkujemy na grubość około 1-2 mm.Kroimy wąskie paski o szerokości około 1,5 cm.Rurki smarujemy masłem.Ja natłuściłam ręce masłem i każdą z rurek natarłam.Przygotowane paski nawijamy na rurki zaczynając od węższego końca rurki.Paski powinny delikatnie zachodzić na siebie.Każdą z rurek smarujemy na wierzchu białkiem po czym moczymy ją w cukrze.Najlepszy do tego jest gruby cukier,ale ja takiego nie miałam.Rurki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,delikatnie ich dociskając do blachy.Nie będą wtedy nam się przekręcać.Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200′C. Rurki powinny być jasnozłote.
Krem:
Do 400 ml mleka dodajemy nasiona wanilii i pozostałą laskę.Podgrzewamy około 2-3 minut.Do pozostałego mleka dodajemy budyń i cukier.Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się składników.Z gotującego się mleka wyjmujemy laskę wanilii doprowadzamy do wrzenia i wlewamy budyń.Dalej postępujemy jak przy gotowaniu zwykłego budyniu.Odstawiamy do wystudzenia.Masło miksujemy na puszystą masę.Dodajemy po łyżce zimny budyń cały czas mieszając.Krem chłodzimy w lodówce.Tak przygotowanym kremem możemy nadziewać rurki.
Inspiracja: Przepis rodzinny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation