Kuchnia

Piękne domy

Kluski półfrancuskie z majerankiem

jajka - 2 sztuki
majeranek - 1 łyżka
Fix Kopytka czy leniwe - 1 opakowanie
natka pietruszki - 0.5 pęczka
mąka - 0.5 szklanki
mleko - 40 mililitrów
masło - 2 łyżki


Fix Knorr wymieszaj z mlekiem i jajkami. Dodaj również do ciasta majeranek. Ponownie wymieszaj, przełóż do miski i odstaw na 10 minut.
Po tym czasie ponownie wymieszaj ciasto. Powinno mięć luźną konsystencję.
W garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Za pomocą łyżeczki do herbaty nakładaj małe kluseczki na wrzącą wodę. Pamiętaj, aby za każdym razem przytrzymać chwilę łyżeczkę w wodzie, by była gorąca. Dzięki temu kluski nie będą się nazbyt kleić.
Gotuj kluski ok. 2-3 minut. Następnie odcedź je.
Na patelni rozpuść masło i zagrzej kluski. Dopraw posiekaną natką pietruszki oraz solą i pieprzem według uznania. Podawaj samodzielnie lub jako dodatek do duszonych mięs, a także zup. Rada Jeśli kluski w trakcie gotowania będą się rozpadać, dodaj do ciasta odrobinę mąki i ponownie wymieszaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation