Kuchnia

Dania mięsne

ZAPIEKANKA CHŁOPSKA

Składniki:
•1 kg ziemniaków
•80 dag karkówki
•sól
•pieprz
•papryka słodka w proszku
•1/2 łyżeczki cukru
•czosnek granulowany
•gałka muszkatołowa
•suszony estragon
•suszona kolendra
•1/2 kg pieczarek
•1 papryka czerwona
•30 dag sera żółtego
•1 cebula
•4 łyżki ketchupu
•2 łyżki majonezu
•3 łyżki śmietany 18%
•1 łyżka suszonej bazylii
•olej
Karczek kroimy w kostkę. Oprószamy go solą, pieprzem, papryką słodką, czosnkiem granulowanym, gałką muszkatołową, estragonem, suszoną kolendrą i cukrem. Dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek. Mięso w marynacie odkładamy do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc). Następnie obsmażamy je na oleju. Gdy karczek będzie złocisty i chrupiący podlewamy go wodą i gotujemy (bez przykrywki) do miękkości, aż woda odparuje prawie całkowicie. Ziemniaki obieramy, obgotowujemy w osolonej wodzie na półtwardo, a gdy są gotowe kroimy je w plasterki. Pieczarki kroimy w półplasterki i podsmażamy je z posiekaną drobno cebulką. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos z karkówki. Układamy na nim połowę ziemniaków, mięsa, pieczarek z cebulą i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Wszystko zalewamy połową sosu z majonezu, ketchupu i śmietanki. Czynność powtarzamy dopóki nie zużyjemy wszystkich składników. Wierzch posypujemy startym serem i bazylią. Pieczemy zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 180*C około 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation