Kuchnia

kuchnia

Pieczony kurczak w pikantnej marynacie jogurtowej

4-6 porcji

2/3 szklanki gęstego jogurtu typu greckiego
1/2 cebuli, posiekanej z grubsza
3 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka świeżego imbiru, drobno posiekanego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki chili w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1/4 łyżeczki garam masali
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
1 duży kurczak

Zrób jogurtową marynatę. Wszystkie składniki, poza oliwą i, oczywiście kurczakiem, zmiksuj na gładką pastę. Wymieszaj z oliwą. Marynatę wmasuj w kurczaka, także od środka (załóż rękawiczki, albo zafarbujesz sobie ręce na żółto). Kurczaka włóż do woreczka foliowego, razem z resztą marynaty, woreczek zawiąż, starając się usunąć z niego jak najwięcej powietrza. Włóż do miski, odstaw do lodówki na noc.

Kurczaka wyjmij z lodówki na pół godziny przed pieczeniem. Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Kurczaka połóż na ruszcie lub w żaroodpornym naczyniu (wolę naczynie, bo zbiera się w nim smaczny sos), piersiami do dołu i piecz, dopóki się nie zrumieni, przez około 20 minut w temperaturze 220ºC. Następnie zmniejsz temperaturę do 160ºC, przykryj kurczaka folią aluminiową i dopiekaj przez 30-40 minut. Na koniec zdejmij folię, przewróć kurczka na grzbiet i dopiecz go do zruminienia skóry na piersiach, kolejne 20 minut. Wyjmij z piekarnika, odstaw na kwadrans, zanim go pokroisz.

Gdy kurczak będzie się piekł zajmij się przygotowaniem dodatków: ziemniaków i sosu jogurtowego.

Sos jogurtowy z miętą
4 porcje

2/3 szklanki gęstego jogurtu typu greckiego
1/2 szklanki listków mięty, pokrojonych w paski
2 łyżki cebuli, drobno posiekanej
1 zielone chili, bez pestek, drobno posiekane
1 łyżeczka soku cytrynowego
1/4 łyżeczki cukru
sól, do smaku

Wymieszaj wszystkie składniki sosu. Spróbuj, czy nie trzeba dodać wiecej przypraw. Sos odstaw do lodówki, dopóki nie będzie potrzebny.

***

Ziemniaki z groszkiem, imbirem i kolendrą
4 porcje

1/2 kg ziemników (4 średnie)
1½ szklanki zielonego groszku
2 łyżki oliwy
1 średnia cebula, drobno posiekana
1-2 zielone chili, bez pestek, drobno posiekane
1 łyżeczka imbiru, drobno startego
1/2 łyżeczki kurkumy
sól, do smaku
1/2 szklanki natki kolendry, z grubsza posiekanej

Obrane ziemniaki podgotuj w osolonej wodzie, na pół twardo. Odcedź, przestudź lekko i pokrój w na kawałki. Zielony groszek (rozmrożony, jeśli używasz mrożonego) wrzuć na osolny wrzątek na 30 sekund. Odcedź, przelej zimną wodą.

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj ziemnaki i smaż je mieszając, aż zaczną się złocić. Dodaj cebulę, imbir oraz kurkumę i smaż dalej, na średnim ogniu, aż cebula zmięknie, a ziemniaki będą ładnie rumiane. Jeśli tzreba, posól do smaku. Na koniec wymieszaj z zielonym groszkiem, podgrzej przez minutę i dodaj kolendrę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation