Kuchnia

DANIA MIESNE

kotleciki z indyka i warzyw z dressingiem jogurtowym

Ta potrawa to kolejna propozycja z cyklu: "wykorzystujemy resztki obiadowe". Świetnie nadadzą się ziemniaki z poprzedniego dnia i resztki pieczeni z indyka lub kurczaka albo ugotowane mięso drobiowe, które zostaje po przyrządzeniu rosołu. Dzieci lubią wszelkie kotlety, a tu dodatkowo dostają porcję warzyw! Z dressingu można zrezygnować na rzecz sosu pomidorowego lub np. tzatziki.

Składniki:

25 g masła
mała cebula, drobno posiekana
450 g utłuczonych ziemniaków
115 g ugotowanej kapusty lub brukselki
puszka kukurydzy
225 g ugotowanego indyka, pokrojonego w kawałki (lub resztki pieczonego indyka z obiadu)
sól, pieprz
3 łyżki oliwy
bułka tarta
2 łyżki mąki
1 jajko
olej roślinny

dressing:

220 g jogurtu
1 łyżka octu winnego
4 drobno posiekane cebule dymki
2 łyżki posiekanej mięty
2 łyżeczki drobnego cukru

Sposób przygotowania:

Roztop masło na patelni i podsmaż cebulę. Przełóż do miski, dodaj utłuczone ziemniaki, kapustę, kukurydzę, ugotowanego indyka, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj. Do masy dodaj oliwę i trochę bułki tartej - tak, żeby była zwarta, ale niezbyt zbita. Uformuj 4 kulki, nieco spłaszcz i obtocz w mące. Posmaruj z obu stron żółtkiem i obtocz w bułce tartej. Smaż na patelni, na oleju roślinnym, przez 3 minuty z każdej strony. Dressing przygotuj mieszając razem wszystkie składniki i dodając trochę soli i pieprzu. Gotowe! (za: goodtoknow.co.uk)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation