Kuchnia

DANIA MIESNE

Kurczak z serem w cieście francuskim
(na 2 porcje)
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g),
2 małe lub średnie filety z piersi kurczaka,
3-4 plasterki sera camembert,
przyprawa do kurczaka,
1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania),
1 łyżeczka sezamu do posypania/słonecznika

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawą i 1 łyżką oleju. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie krótko obsmażyć z obu stron na dużym ogniu.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Ciasto francuskie podzielić na 2 części. Na każdej połówce położyć na środku kurczaka. Obłożyć serem. Następnie z obu stron zrobić w cieście francuskim poprzeczne nacięcia (jak na zdjęciu poniżej). Górną i dolną częścią ciasta zakryć kurczaka, a boczne paseczki poprzeplatać na wierzchu. Całość posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem lub słonecznikiem
Piec przez 15-20 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation