Kuchnia

DANIA MIESNE

Roladki drobiowe ze szpinakiem i ricottą
Uwielbiam roladki drobiowe. Wypróbowałam już wiele pomysłów i wiem, że zawsze jest to świetny obiad. To co wkładamy w środek zależy tylko i wyłącznie od naszego gustu i kubków smakowych. Ponieważ dzisiaj jest 17 marca a ja wczoraj przygotowywałam scenariusze lekcji o świętym Patryku, ten irlandzki klimat mi się udzielił. Piwa nie ufarbowałam ale obiad zjemy dziś na zielono. Szpinak łączyłam już z fetą, mozzarellą ale najbardziej smakuje mi z ricottą.



Składniki:

1 filet z kurczaka
3-4 brykiety mrożonego szpinaku
10-15 dag ricotty
1 ząbek czosnku
1 jajko
bułka tarta
sól, pieprz
olej do smażenia

Fileta pokroić na 4 sznycle. Delikatnie rozbić. Szpinak podsmażyć na odrobinie masła z olejem, dodać szpinak i chwilę dusić aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Gdy wystygnie dodać ricottę i dokładnie wymieszać.

Na każdy filet kłaść odpowiednią porcję farszu szpinakowego. Zwijać roladkę i spinać wykałaczkami. Gotową roladkę obtoczyć w bułce i roztrzepanym jajku i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation