Kuchnia

kuchnia

Szybkie tartaletki z czekoladą i gruszką na herbatnikowo orzechowym spodzie z cynamonem.

Na przywitanie jesieni. Oby była dla nas łaskawa.



Składniki na 4 tartaletki:



* 160 g herbatników maślanych

* 50 g zmielonych orzechów laskowych

* 3 pełne łyżki masła

* 2 spore szczypty cynamonu

* 100 g gorzkiej czekolady

* 80 ml kremówki

* 2 średniej wielkości gruszki



Herbatniki mielimy na mąkę. Dodajemy do nich zmielone orzechy, cynamon i stopione masło. Dokładnie mieszamy. taką masą wykładamy foremki dociskając masę do spodu i boków.

Foremki wstawiamy na 30 minut do lodówki a następnie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut. Wyjmujemy, jeszcze raz dociskamy łyżką do dna i odstawiamy do wystygnięcia.

Gruszkę kroimy wzdłuż na plastry. Te największe zostawiamy na wierzch, a mniejsze przycinamy tak, by mieściły się na dnie foremki.

Połamaną czekoladę łączymy ze śmietanką i topimy w kąpieli wodnej. Polewą zalewamy gruszkę, a na wierzchu układamy kolejny plaster.

Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation