Kuchnia

kuchnia

Receptura na 8 sztuk:

CIASTO:
350 g ciasteczek Oreo (32 sztuki - 2 kartoniki)
100 g masła rozpuszczonego

Ciasteczka oreo zmiksuj w blenderze na bardzo drobne okruchy. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Wypełnij 4 duże tartaletki o średnicy 10 cm, lub 8 foremek o średnicy 5 cm.Wstaw do lodówki, aby stwardniały.

KREM:
1 szklanka śmietany kremówki
100 g białej czekolady

I sposób przygotowania kremu:
Czekoladę rozpuść. Śmietanę ubij na sztywno. Do ubitej śmietany dodaj czekoladę i krótko zmiksuj aż się połączy na gładki krem.

II sposób przygotowania kremu:
Śmietanę zagotuj i natychmiast zdejmij z ognia. Dodaj pokruszoną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia, a później wstaw do lodówki. Dobrze schłodzoną śmietanę czekoladową ubij mikserem na sztywno.

Zaletą pierwszej metody jest oszczędność czasu i pracy, ale jeśli obawiasz się grudek czekolady w śmietanie, to polecam metodę drugą.

Przygotowanym kremem wypełnij kremem tartaletki i ponownie wstaw do lodówki.

DODATKOWO:
garść malin i garść borówek

Ułóż owoce na lekko schłodzonych tarteletkach z kremem i jeśli nie będą zjedzone od razu, to najlepiej przechowywać je w lodówce :)
Możesz zrobić z samymi malinami lub tylko z borówkami, albo tak jak u mnie wymieszane.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation