Kuchnia

MUFFINKI-BABECZKI

Kokosowe oczy

Składniki

300 g mleka kondensowanego słodkiego
400 g kokosu
szczypta barwnika spożywczego czerwonego
50 g czekolady
1 op. cukru waniliowego
1 kropla olejku migdałowego

Sposób przygotowania

Puszkę mleka kondensowanego włóż do garnka z wodą i gotuj powoli przez ok. 30–40 minut. Następnie mleko wstaw do ostudzenia pod zimną wodę. Otwórz puszkę i przelej mleko do miski. Następnie wsyp wiórki kokosowe i cukier waniliowy. Dodaj kroplę olejku migdałowego do smaku. Wszystko zagnieć w zwartą lekko lepiącą masę. W razie potrzeby dosyp wiórki lub dodaj mleka.

Odłożyć 3-4 łyżki masy wiórkowej i dodać do czerwony barwnik. Za pomocą łyżki lub gałkownicy uformuj z białej masy kulki. Na każdą kulkę nałóż odrobinę czerwonej masy, aby sprawić wrażenie oka. Rozłóż kulki na blasze z piekarnika wyłożonej pergaminem. Rozgrzej piekarnik do temp 150° i wstaw do pieczenia na ok. 30–40 minut. Kulki nie powinny się zrumienić, a tylko wysuszyć. Upieczone „oczy” wyjmij z piekarnika i ostaw do ostygnięcia. Rozpuść czekoladę i na każde oko nałóż jeszcze kropeczkę jako źrenicę. Gotowe „oczy” przełóż na półmisek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation