Kuchnia

MUFFINKI-BABECZKI

Mini serniczki z oreo


Składniki na 15 serniczków:
15 ciastek Oreo + 6 połamanych (ciastka razem z kremem)
500 g twarogu 3-krotnie zmielonego
pół szklanki kwaśnej śmietany (min. 18%)
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
1 jajko
1 białko
pół łyżki skrobi (mąki ziemniaczanej)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotować 15 papilotek do muffinek. Na spód każdej położyć ciastko Oreo.
Ser wymieszać łyżką z pozostałymi składnikami do uzyskania gładkiej masy. Nie ma potrzeby miksowania (można jednak skorzystać z miksera, jeśli tak Wam łatwiej, pamiętając, by nie miksować zbyt długo i niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej). Dodać połamane ciastka i wymieszać.
Masę serową nałożyć do papilotek.
Piec przez 20 - 30 minut w temperaturze 160ºC. Masa serowa powinna być całkowicie ścięta z wierzchu.
Wystudzić, schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny.
Podawać np. udekorowane bitą śmietaną i z pokruszonymi na wierzchu ciastkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation