Kuchnia

zupy

Delikatna zupa rybna

3 szklanki wody (o pojemności 250 ml)
1 mały selerek
kawałek pora (jasnej części)
1 marchewka
150 g filetów z dorsza, bez ości!
3 duże łyżki ryżu
4 łyżki gęstej śmietany, użyłam 12%
pół cytryny
2 listki laurowe
2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
pół szklanki średnich krewetek, mrożonych, bez pancerzyków
szczypta soli
Do średniego garnka wlać wodę, dodać pora, seler pokrojony na kilka większych kawałków, pokrojoną marchewkę, liście laurowe i sól. Gotować całość 15 minut na średnim ogniu, następnie wyciągnąć warzywa ( zostawiłam marchewkę). Cytrynę dokładnie umyć i obrać bardzo cieniutko ze skórki, tak by otrzymać jedynie jej żółtą część. Włożyć do garnka pokrojoną na kilka kawałków rybę, skórkę z cytryny i wsypać ryż. Gotować na małym ogniu do momentu, aż ryż napęcznieje. Wyłowić skórkę z cytryny i delikatnie rozdrobnić rybę na kawałeczki. Dodać krewetki a po minucie śmietanę, rozrobioną z odrobiną zupy.

Zupę nalewać do miseczek, do każdej wrzucić plasterek cytryny lub skropić sokiem, posypać pietruszką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation