Kuchnia

zupy

ZUPA POMIDOROWO-KOKOSOWA z orientalnymi klopsikami

ORIENTALNE KLOPSIKI
Składniki: (10-12 sztuk; po 3 klopsiki na porcję zupy)
200 g mielonego mięsa drobiowego
1 łyżka płatków owsianych
1/2 łyżeczki tartego imbiru
1 łyżeczka drobno posiekanej kolendry
sól i pieprz

500-600 ml rosołu – najpierw ugotują się w nim klopsiki, a następnie wykorzystamy go jako bazę do zupy pomidorowo-kokosowej

Wykonanie:
Płatki zalać 2 łyżkami gotującej wody i odstawić aż napęcznieją i przestygną.

Wymieszać mielone mięso z namoczonymi płatkami, tartym imbirem, posiekaną kolendrą i doprawić do smaku solą i pieprzem. Mokrymi dłońmi formować małe, zgrabne kuleczki.

W garnku zagotować rosół i delikatnie wrzucić do niego klopsiki. Gotować 8-10 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i odstawić.

Rosół wykorzystać do ugotowania zupy pomidorowo-kokosowej.

ZUPA POMIDOROWO-KOKOSOWA
Składniki: (3-4 porcje)
500 ml rosołu
100 ml przecieru pomidorowego
100 ml mleka kokosowego
posiekana kolendra do posypania

Wykonanie:
Składniki zupy połączyć i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać z posiekaną kolendrą oraz orientalnymi klopsikami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation