Kuchnia

Pasty do chleba

Kulinarne przygody Gatity: Paprykarz szczeciński

Paprykarz szczeciński

Składniki:
1 wędzona makrela (około 250 g)
50 g ryżu
1 marchewka
1 cebula
4 duże pieczarki
100 g koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
3 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
sok z cytryny
sól
pieprz
szczypta pieprzu cayenne
olej do smażenia



Wykonanie:
Ryż gotujemy w dużej ilości lekko posolonej wody, aż będzie miękki. Odcedzamy na sitku.
makrele obieramy z ości i skóry, po czym ją rozdrabniamy widelcem.
Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, dodając do niej ziele angielskie i listki laurowe. Następnie dodajemy do niej startą na grubej tarce marchewkę, a po chwili starte na grubej tarce pieczarki. Warzywa dusimy, aż będą miękkie, wtedy dodajemy resztę składników i jeszcze chwilę gotujemy. Warzywa odstawiamy do przestygnięcia, po czym dodajemy do nich ryż i makrelę i przyprawiamy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation