Kuchnia

Pasty do chleba

płaszkowo: Roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą

Składniki (8 roladek - na 4 porcje obiadowe):
1 podwójny filet z kurczaka
120 g świeżego szpinaku
125 g białej mozzarelli z zalewy
2 łyżki drobno pokrojonej cebuli
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz

Wykonanie:
Szpinak dokładnie płuczemy i obrywamy łodyżki z liści. Na suchej patelni smażymy go przez kilka minut, aż liście całkowicie zwiędną.
Szpinak łączymy z pokrojoną na małe kawałki mozzarellą, dodajemy pokrojoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu i dokładnie mieszamy.
Z filetów z kurczaka usuwamy niedoskonałości, kroimy każdy filet na 4 części. Rozbijamy tłuczkiem, oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem. Na każdy kawałek wykładamy po łyżce farszu ze szpinaku i mozzarelli. Zawijamy w rulonik i spinamy wykałaczkami.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wkładamy na nią roladki i przykrywamy pokrywką. Smażymy na dwóch stronach łącznie przez 20 minut (w połowie obracamy roladki na druga stronę).

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation