Design

Design

Nutella cake
W zasadzie tortu, który nazywa się 'Nutella Cake' nie trzeba specjalnie reklamować ;). Ciasto jest zwarte, wilgotne, choć nie ciężkie. Pachnie nutellą, choć smakuje jak ciasto mocno czekoladowe. Wygląda przepięknie i kusi, choć jest takie proste w wykonaniu! Z pewnością rozchmurzy każdego i jest warte grzechu ;). Przepis Nigelli z 'How to be a domestic goddess'.

Składniki:

6 dużych jajek (osobno białka i żółtka)
szczypta soli
125 g miękkiego masła
400 g nutelli (1 słoiczek)
1 łyżka Frangelico, rumu lub wody
100 g zmielonych orzechów laskowych
100 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i ostudzonej
W dużej misce ubić na sztywno 6 białek ze szczyptą soli. W osobnym naczyniu ubić masło z nutellą, potem dodać do masy Frangelico (lub rum lub wodę), żółtka i zmielone orzechy, całość zmiksować. Wmieszać i zmiksować z czekoladą. Na końcu dodać ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszać.

Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 40 minut w 180ºC.

Polewa:

100 g orzechów laskowych, obranych
125 ml śmietany kremówki
1 łyżka Frangelico, rumu lub wody
125 g gorzkiej czekolady
Orzechy podpiec na patelni, często mieszając, by się nie przypaliły. Ochłodzić przed wrzuceniem na polewę (koniecznie!).

W garnuszku podgrzać lekko kremówkę z Frangelico i czekoladą, mieszając. Jeśli tylko czekolada się roztopi, natychmiast ściągnąć z palnika i dalej mieszać, do otrzymania gładkiej polewy.

Na ostudzone ciasto wylać polewę, przyozdobić orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation