Kuchnia

słodkości

Pieczone Pączki

Składniki:
200g mąki pp
65ml mleka
10g świeżych drożdży
2 łyżki ksylitolu
1 jajko

Mleko zagrzej do momentu, aż będzie letnie wraz z rozdrobnionymi w nim drożdżami i cukrem. Następnie dodaj tą letnią mieszankę do mąki oraz jajka, wyrób na gładkie, elastyczne ciasto i pozostaw w cieple do podwojenia objętości.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkuj je na grubość ok 1 - 1,5cm, wykrawaj okrągłe kształty, w nich mniejsze, a następnie przenieś je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszę, przykryj ściereczką i pozostaw jeszcze na ok 15 minut do napuszenia. Po upływie tego czasu włóż blaszkę do piekarnika i piecz w 180C przez ok 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation